Om vitaminer och sånt

Egentligen är jag trött på att behöva prata om näringslära bara för att jag är vegan. Själv är jag övertygad om att man som vegan kan få i sig alla näringsämnen, utan tillskott. Men det är ju bra för alla, oavsett matvanor, att veta vad som är bra att stoppa i sig. Då slipper man oroa sig, och så blir det lättare att bemöta argument om att vegankost skulle vara farligt för hälsan. Det jag ofta får höra att jag kommer få brist på är Järn, Kalcium, B12 och Proteiner.

Jag kontrollerade mina värden när jag varit vegan i två år, då hade jag i alla fall inga brister. Lite förenklat kan man säga att det viktiga är att äta varierad kost som innehåller mycket grönsaker och baljväxter ( bönor och linser). Och att äta mycket.

Järn: järnbrist är den vanligaste näringsbristen. Speciellt bland unga kvinnor. Så det finns risk att få järnbrist även om du inte är vegan. Järn finns i bönor, speciellt sojabönor, spenat,broccoli, persilja och nötter. Om du äter C-vitamin tillsammans med järn blir det lättare för kroppen att ta upp det.

Kalcium: finns i alla gröna grönsaker, i frön, nötter och bönor. Speciellt i sojabönor. Det lättaste sättet att få i sig kalcium är att äta sojabönsprodukter som tofu och sojamjölk. Ett annat enkelt sätt är att använda sesamfrön. Passar bra i bröd, gröt, musli, på paj och sallad. Fast för att kroppen ska kunna ta upp kalcium ska sesamfröna vara delade, det gör man enklast i en mixer eller matberedare.

B12: det finns flera olika teorier om B12.Vissa säger att det bara finns i animaliska produkter. Andra säger att det finns i små mängder i grönsaker och som mest i groddar och alger. Det finns också de som säger att B12 produceras i magsäcken. Så att enda risken att få brist är om du har någon sjukdom som slår ut tillverkningen. Det är svårt att veta vad som är sant, men en sak man kan vara säker på är att man inte vill ha B12-brist. Det kan ge nervskador som i värsta fall kan leda till förlamning. Enda sättet att få reda på om du har brist är att kolla det hos en läkare.

Protein: Kroppen behöver protein främst när den växer, men också senare till musklerna. Risken att få brist på protein är egentligen liten, eftersom det finns i så många livsmedel. Allra mest finns det i bönor och linser, så det ska man försöka få i sig en del av. Ett tecken på att du får i dig för lite proteiner, är du förlorar vikt. Gör du inte det kan du känna dig ganska trygg.